انتخاب دهم
آغاز مناظره میان کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری از هفته گذشته فضای افکارعمومی ایران را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. پدیده مناظره کاندیداها که برای نخستین بار و به ابتکار رسانه ملی در صحنه انتخابات ریاست جمهوری ایران انجام می شود، همانطور که از پیش حدس زده می شد فضای سیاسی کشور، به تبع آن نظرگاه انتخاباتی مردم  و سبد رای کاندیداها را دستخوش تحولات جدی کرده است.
ابراز نظرات صریح کاندیداها درباره موضوعات مختلف در مواجهه با رقبای خود و تن دادن به چالش های صریح که منجر به  محک خوردن هوش و توانایی آنها برای مدیریت صحنه های سخت و دشوار و قدرت آنها در دفاع از برنامه و کارنامه خویش شد، توجه وسیع مردم را به خود جلب کرده است و اکنون موجی در افکارعمومی جامعه ایرانی شکل گرفته است که می توان آن را مستقیماً با پدیده مناظره های انتخاباتی «هم ارز» تلقی کرد.
تا پیش از آغاز مناظره ها، تحلیل محتوای سبد رای کاندیداها نشان می داد که عواملی مانند شدت تبلیغات رسانه ای و خیابانی و همینطور حجم تخریب های بی امان سیاسی علیه محمود احمدی نژاد اندک جابجایی در آرا بوجود آورده است. تبلیغات وسیع و پرحجم میرحسین موسوی در تهران و شهرهای بزرگ چشم های مردم را پر کرده بود و این به طور حداقلی موجب شده بود تا چیزی حدود 10-5 درصد به آراء او اضافه شود، اگرچه این افزایش رای همچنان در حدی نبود که بتواند نتیجه انتخابات را جابجا کرده و رفتن به دور دوم را که هدف واقعی ستاد موسوی است محقق سازد. علت هم این بود که اولا رشد رای موسوی فقط منحصر به شهرهای بزرگ بود و ثانیاً برای همه ناظران مشخص بود که به محض آغاز مناظره ها وضعیت تغییر خواهد کرد ضمن اینکه احمدی نژاد هنوز هیچ حضور تبلیغاتی در سطح شهرها نداشت.
اگرچه اتاق عملیات روانی جبهه اصلاحات در هفته اول خردادماه تلاش کرد این گزاره را که رای موسوی «رشد شتابان» دارد به همگان بقبولاند اما مراجعه به پیمایش های افکارعمومی بوضوح نشان می دهد که رشد رای چند درصدی موسوی در آن ایام فقط مربوط به حضور وسیع تبلیغاتی وی در سطح شهرها و «غیبت تبلیغاتی احمدی نژاد» بود و به همین دلیل از روز 10 خرداد یعنی زمانی که دو عامل 1- حضور خیابانی دانشجویان حامی احمدی نژاد و گفت وگوی رو در رو با مردم و 2- آغاز ملایم فعالیت تبلیغاتی احمدی نژاد آغاز شد شیب منحنی رأی موسوی به حالت «ثابت» درآمد و از آن تاریخ هیچ نوعی از افزایش رأی برای کاندیداهای اصلاح طلب گزارش نشده است.
پس از آغاز مناظره ها و خصوصاً مناظره موسوی- احمدی نژاد در روز 14 خرداد ماه به سرعت نوعی دگرگونی واضح در سبد رای کاندیداها رخ داد گویی مردم برای تصمیم گیری خود در این باره که به چه کسی رأی بدهند و به چه کسی رأی ندهند به ملاک ها و معیارهای جدیدی دست یافته بودند. مهم ترین پدیده ای که با مراجعه به نظرسنجی های جدید انجام شده توسط مراکز معتبر می توان به آن دست یافت - و به نظر می رسد توصیف کننده فضای افکار عمومی جامعه ایرانی تا روز انتخابات باشد- این است که اکنون تقریباً تمامی پیمایش ها تأیید می کنند منحنی رأی کاندیدای اصولگرایان دارای شیب مثبت است که این شیب هر روز افزایش می یابد و منحنی رأی کاندیدای اصلاح طلب که تاکنون دارای شیب ثابت بود اکنون شیب منفی به خود گرفته و آراء او روز به روز در حال ریزش و کاهش است. یک نظرسنجی مربوط به یکی از مراکز معتبر افکار سنجی که روز شنبه نتایج  آن منتشر شده نشان می دهد در 24 استان رأی موسوی طی هفته گذشته 15-10 درصد کاهش و رأی احمدی نژاد 10-5 درصد رشد داشته است. در این نظرسنجی که جامعه آماری آن شامل بیش از 17500 نفر بوده رأی میرحسین موسوی 2/25 درصد و رأی مهدی کروبی 2/3 درصد بوده است.
یک نظرسنجی دیگر که توسط یکی از مراکز معروف به بی طرفی در انجام نظرسنجی صورت گرفته و نتایج آن هم روز شنبه 16 خرداد استخراج شده حاکی از آن است که در حالی که تا قبل از انجام مناظره احمدی نژاد و موسوی رأی او در شهر تهران به حد برابر با دکتر احمدی نژاد رسیده بود اکنون احمدی نژاد بیش از 10 درصد از رقیب اصلاح طلب خود جلو افتاده و رای او همچنان در حال رشد است. نظرسنجی یک مرکز تخصصی در 4 نقطه نمونه شهر تهران هم که روز شنبه انجام شده همین نتیجه را دقیقاً تأیید می کند. این مطالعه همزمان در روستاها هم انجام شده و به این نتیجه رسیده است که رأی احمدی نژاد در هفته گذشته به بیش از 75 درصد رسیده درحالی که رأی کاندیدای اصلاح طلبان حدود 15درصد است. بنابراین پیمایش 88درصد از مردم روستاها  تأکید کرده اند که در انتخابات مشارکت خواهند کرد.
با این وجود برخی ناظران عقیده دارند اگرچه روند کلی این نظرسنجی ها که نشان دهنده افزایش رأی احمدی نژاد و سقوط رأی موسوی است صحیح و قابل پذیرش است اما اعداد ارائه شده توسط آنها همچنان فضای قابل لمس افکار عمومی را به خوبی نمایندگی نمی کند. از دید این ناظران صراحت لهجه، قوت بیان، صداقت، استدلال  و استنادات قوی و شجاعتی که احمدی نژاد در مناظره های انتخاباتی از خود نشان داده نه فقط در شهرهای کوچک و روستاها بلکه در شهرهای بزرگی چون تهران و حتی مناطق شمالی آن تأثیری عمیق بر مردم گذاشته و اگر این موضوع را با سفرهای انتخاباتی وی به شهرهای بزرگ و وقوع استقبال های پرشکوهی که برخی از آنها بارها فراتر از استقبال انجام شده به هنگام سفرهای استانی است پیوند دهیم باید رأی احمدی نژاد را قطعاً عددی بالای 65 درصد محاسبه کرد.
این نتایج بی گمان برای طراحان عملیات روانی مدعیان اطلاحات خوشایند نیست و طبعاً آنها به جای تطبیق دادن خود با نگاه مردم برای مخدوش ساختن آن تلاش خواهند کرد. آخرین اطلاعات نشان می دهد اصلاح طلبان درپی آن هستند که در 3 روز آخر، واپسین تیرهای مانده در ترکش خود را که جملگی ازجنس عملیات روانی، تبلیغات و ناآرامی است شلیک کنند. اما سؤال این است که آیا رأیی را که در اثر چند سال تلاش و خدمت صادقانه و پاک به دست آمده می توان با 3روز عملیات روانی خنثی کرد؟

  • کلمات کلیدی :
  • نوشته شده در  دوشنبه 88/3/18ساعت  2:23 صبح  توسط چند طلبه و دانشجو 
      نظرات دیگران()

    لیست کل یادداشت های این وبلاگ
    نیت شوم موسوی خوئینیها، خاتمی، مهدی هاشمی... از زبان فرمانده سپا
    سیر تا پیاز سفر شمال هاشمی هنگام مراسم تنفیذ و تحلیف
    بررسی شیوه جدید براندازی: 1. انقلاب گل رز در گرجستان
    توجیهات آبکی احمدی نژاد در مورد سه عزل
    چرایی انتقاد خبرگان از مواضع هاشمی نسبت به رهبری
    پناهیان: دوران تحمیل مسائل به رهبری گذشت
    باز هم استعفای یکی دیگر از دلسوزان احمدی نژاد
    ادامه انحرافات هاشمی و عدم حضور در مراسم تنفیذ
    پنجشنبه، دومین جلسه دادگاه متهمان آشوبها
    رسایی: بهزاد نبوی، تاجزاده وابطحی دست دومند؛پدران معنویشان رامحا
    رفتار جالب روزنامه های مختلف در قبال خبر دادگاه کودتا چیان
    چوپانی: تهمت نمایشی بودن دادگاه جرم است
    اعترافات متهمین به آشوب: هاشمی هم بود!
    توطئه اطرافیان احمدی نژاد
    انکار روز روشن
    [همه عناوین(238)]